Pracovná dovolenka v USA a jej podrobná byrokracia, ktorej sa nevyhneš.

Čo všetko je potrebné vyplniť, odoslať a podpísať pred cestou do USA? Čo je vízový sponzor a ako vyzerá proces pred odchodom do štátov? Človek by si povedal, že pracovné prázdniny v Amerike sú jednoduchou tutovkou. Priprav sa na poriadnu spŕšku papierov, ktorú neobídeš, keďže sa nejedná o víkendový výlet na západnej Morave, ale desať hodinový let naprieč oceánom a následne takmer 5 mesačný život na úplne inom kontinente.

Nech ťa však ani táto povinnosť neodrádza a naopak ti poradíme, snaž sa všetkým dokumentom porozumieť a aj si ich prečítať. Budeš takto vedieť presne do čoho ideš a málo veci ťa už potom môže prekvapiť. V našom prípade si článok rozdelíme na časť pre študenta a časť pre pracovné víza. Budeme sa snažiť ísť podľa časovej postupnosti krok po kroku tak, ako sme to absolvovali my. Môže sa stať, že niektoré dokumenty sa líšia v závislosti od agentúry a zamestnávateľa, ale v podstate by kostra mala byť vždy rovnaká.

ŠTUDENTSKÉ VÍZA / J1 víza

Po úspešnom pohovore ti agentúra pravdepodobne zašle nejakú zmluvu na podpis medzi tebou a agentúrou a aj nejaký postup spolupráce, aby si mal prehľad o tom, čo ťa to vlastne čaká a neminie.

Každá agentúra poskytujúca služby Work and Travel spolupracuje s vízovým sponzorom, ktorý ti bude pridelený. V Katkinom prípade to bol CENET. Tvojou úlohou bude pozrieť si nejaké inštruktážne videjká, prejsť jednoduchým skype pohovorom, podpísať potrebné dokumenty a uhradiť sponzorovi takmer tretinový poplatok z celkových nákladov pred odletom do USA.

Prečo máš platiť tretinu nákladov nejakej ďalšej strane? 

Vízový sponzor je niečo ako americká agentúra, ktorá sa postará o tvoj pobyt v USA. Budeš jej musieť posielať pravidelné reporty o tom, ako sa ti darí a či je všetko fajn (Katka vypĺňala iba jednoduchý  e-mail dotazník). Sponzor poskytuje záruku istoty, že všetko bude v súlade s podmienkami programu a v prípade akýchkoľvek problémov sa môžeš na nich obrátiť. Detailný rozpis poplatkov pred vycestovaním rozpíšeme v samostatnom článku.

Katka po pohovore s vízovým sponzorom obdržala 4 dokumenty na podpísanie a spätné odoslanie:

  1. Fee disclouser – prehľad nákladov na leto
  2. Potvrdenie z vysokej školy o návšteve školy – necháš vyplniť na študijnom oddelení v angličtine
  3. Term and conditions – základné podmienky vízového sponzora
  4. Sken pasu – pas musí byť v platnosti aj v dobe návratu na Slovensko

Po tomto nasledovali papiere zo strany zamestnávateľa:

  1. International program agreement – základné ustanovenia o medzinárodnom programe
  2. Housing license agreement – súhlas s podmienkami bývania
  3. Housing rules and regulations – pravidlá bývania
  4. Lifeguard job description – popis pozície plavčíka
  5. Job offer – pracovná zmluva

A po nich nasledovali ďalšie papieriky, tentokrát sa jednalo o dokumenty ohľadne bezpečného zaobchádzania s chemikáliami a taktiež daňové dokumenty:

  1. Form I-9 – daňový papier
  2. Form W-4 – daňový papier
  3. MV 507 – daňový papier
  4. Chemical safety – vyhláška o chemikáliach
  5. Hepatitis B – riziko v práci plavčíka

Ak si sa úspešne dopracoval až sem, podpísal si a poslal všetko agentúre, vízový sponzor následne zhodnotil všetky dokumenty a na základe nich ti vystaví pracovné povolenie DS-2019, bez ktorého neprejdeš ambasádou a teda nedostaneš povolenie na víza. No keďže si šikovný, tak papier určite dostaneš a začne sa proces požiadania o víza na ambasáde, ktorý je v krátkosti takýto:

  1. požiadaš online o pridelenie víz a vyplníš formulár DS-160 tu, formulára sa nezľakni, hrozivo iba vyzerá 🙂
  2. vytvoríš si profil so žiadosťou o časenku pohovoru na ambasádu a zaplatíš poplatok tu 
  3. prídeš na ambasádu s dokladmi a pasom, prejdeš jednoduchým pohovorom a oni si pas nechajú
  4. do pár dní ti pas príde na tvoju adresu a leto sa môže začať 🙂

PRACOVNÉ VÍZA / H2b

Proces je viacmenej rovnaký, ako v prípade študentských víz, ale nemáš žiadného vízového sponzora, takže neriešiš tie prvé dokumenty. Najpodstatnejší rozdiel je v tom, že od zamestnávateľa dostaneš petition number, ako nejaké ID číslo, s ktorým žiadaš o to pridelenie víz vo formulári DS-160. Na ambasádu teda ideš priamo s pozvánkou od amerického zamestnávateľa. Ostatné veci sa líšia najmä v poplatkoch a podmienkach, ktoré sú v pracovnej zmluve, inak je postup viacmenej totožný.


Tip pre teba

Vízový proces bol aj pre nás malým zamotaním sa, veľmi nám pomohli informácie z tohto webu, prípadne pri akýchkoľvek zádrheloch odporúčam kontaktovať ambasádu, sú tam veľmi ochotní ľudia, ktorí určite poradia.


Formalitky máme konečne za sebou, je teda načase ísť do terénu a trošku sa zaškoliť. Čaká nás posledná zastávka pred odchodom do USA a tým je plavčícky kurz.

Podrobnosti o ňom si povieme už čoskoro v ďalšom diely kategórie Vo dvojici po Amerike.

Nebojte sa komentára, radi s vami poklábosíme.